15/8/15

13è dia de vacances: MARE DE DÉU SENYOR



Vagi per endavant la meva felicitació a les Maries i a tots els seus derivats, gràcies a Ella, avui el dia ha estat diferent, o potser no tant.

Quan ens hem despertat els nens ja feien deures, o més ben dit, feien veure que feien deures. Però com que de dies 15 d’agost només n’hi un l’any, només avui teníem l’oportunitat de veure a la Mare de Déu de l’Empordà. Així que ens hem vestit en un tres no res i ens n’hem anat cap allà, cap a l’església de la Mare de Déu de l’Om. Entre Pelacalç i Montiró, una carretereta amb uns revolts massa pronunciats pel terreny pla que travessen, hi ha un trencant que indica l’església que està enmig del no res. Bé, de fet, està enmig de camps de pomeres i presseguers. Aquesta església té un no se què de misteriós que no s’entén però que t’atrapa. Un silenci inusual i uns arbres altíssim que la protegeixen. Una esplanada davant la porta que només de veure-la, verda de gespa, bé de gust estirar-s’hi i contemplar el silenci i les ombres llargues del seu campanar.

En arribar hem vist que ja fèiem tard per l’ofici, però encara hem tingut temps de veure la Verge i pujar a saludar-la. Tot i que l’església data del s. XII, de planta romànica, de pedra i nua, la Verge no es correspon a aquella època. Una estàtua bonica i ben pintada amb el seu Fill en braços bastant actual

La gent que en sortia ens ha informat. Resulta que tota la festa preparada, davant els avisos de pluja previstos, s’ha traslladat a Ventalló, que és el terme municipal al qual pertany. Així que cap a Ventalló, s’ha dit. Aquest poble és d’aquells que agraden i que transpiren calerons. Unes cases reformades, de pedra, amb balcons superpoblats de plantes, les tiges de les quals les pots tocar amb la mà des del carrer. Al Xavi, que és Uper Diagonal, li ha encantat. Cosa que m’ha semblat normal.
Quan hem arribat al la sala preparada a corre cuita per acollir la festa hem vist que un dels laterals era obert i que la gent de dins ocupava els seients al voltant d’unes taules llargues, mentre que la gent de fora estava dreta. Només entrar, la cobla Cervianenca, s’ha posat a tocar sardanes. Oooh com m’agraden! He esperat que es formés una rotllana al voltant del contador i m’hi he afegit de seguida.
Mentre ballava he recordat l’Amèlia i les seves lliçons d’antropologia cultural que m’havia donat entre descansos en la meva antiga feina. Cada cultura té un ball que descriu la seva forma de ser. La sardana és una dansa molt catalana, encara que no té els anys d’història necessaris per considerar-la de sempre. Mentre marcava els passos, ara curts i ara llargs m’he emocionat pensant que la gent catalana sempre balla i treballa unida, i que als nous, els que no en saben, se’ls ha d’acollir. Només així acabaran ballant al mateix ritme, amb precisió s’acoblaran a la sardana. Això sí, n’hi ha un que compta i tots segueixen les indicacions. Les mans enlaire potser vol dir que als catalans els importa demostrar els sentiments, encara que sigui de forma discreta, volem que se’ns vegi qui està dins i qui està fora. I junts, serem capaços de protegir-nos i de protegir les nostres pertinences, ara dins la rotllana que,  amb un ritme bastant europeu, es mou per esquivar les mirades forànies. I he fet ballar els nens, els meus, que en prou feina mouen els peus i no ha importat a ningú. Tots els que ballàvem units sentíem tendresa en veure els menuts intentant gaudir d’un ball que en prou feines et deixa moure un metre i que et cansa els braços que deixes de sentir quan comences a fer els saltirons perquè la música et dóna ales. I en aquell moment, he vist clar que si un poble té la força per decidir el seu futur i prou perseverança per no rendir-se és el poble que té per ball una sardana.

El fricandó ha sortit boníssim i després de dinar la migdiada ha estat inevitable. En els dies que fa fresca, després de tanta calor, s’agraeix dormir sense acabar xopa de suor.
Al capvespre, hem anat a l’Escala. La meva mare es diu Maria encara que tothom la coneix per Berta. Coses de família. Abans d’arribar a casa seva hem aprofitat per omplir la nevera, ja que demà rebem visites i a l’Escala hi ha súpers grans.  

Arribar tard a una casa pot tenir coses bones. La meva neboda, l’Emma, estava sopant i m’he pres la llicència de donar-li el biberó. Una sensació de retrocés en el temps que m’ha posat nostàlgica. Els nens miraven encuriosits com es fa de mamà d’un bebè, però em temo que això només ho veuran gràcies a l’Emma i de tant en tant. Mare de Déu Senyor!




PD: Avui l’Arnau ha tornat de tirar les escombraries amb un gatet petit en braços. En prou feina tenia 2 mesos. Hem decidit que nosaltres no podem tenir més gats (amb molta pena) i que encara era massa petit per viure lluny de la seva mare. Així que l’ha tornat on l’havia vist i ha pogut veure com els seus germanets, 5, l’esperaven.